Hammaskruunut, sillat, laminaatit ja implantit
Usein kysyttyä
Hammaskruunut, -sillat, -laminaatit ja -implantit
Keraaminen hammaslaminaatti (hammaspinnoite)
Keraaminen laminaatti on keramiasta valmistettu hampaan päälle (etupuolelle) laitettava erittäin ohut, kestävä pinnoite. Sen avulla voidaan korjata hampaiden muotoa, väri- tai asentovirheitä sekä lohkeamia. Laminaatti voidaan valmistaa niin yksittäiseen hampaaseen kuin useampaankin hampaaseen. Laminaattien avulla voidaan helposti saavuttaa esteettinen kokonaisvaikutelma koko etualueelle. Laminaattia varten tarvitaan pieni hampaan etupinnan hionta, mutta se on myös mahdollista valmistaa täysin hiomattomaankin hampaaseen. Useimmissa tapauksissa paras lopputulos saavutetaan kuitenkin pienellä hampaan hionnalla.
Huomion arvoista on kuitenkin, että kaikki laminaatit eivät ole samanlaisia vaan ne vaihtelevat laadultaan ja vahvuudeltaan. Halvimmat laminaatit voidaan valmistaa muovimateriaaleista, mutta ne saattavat helposti värjääntyä ja rikkoutua, jolloin ne vaativat uusimista aika-ajoin.
Markkinoiden kestävin materiaali
CeraTech käyttää laminaateissaan vain markkinoiden kestävintä materiaalia, IPS e.max keramia (Ivoclar Vivadent), joka on osoittautunut ylivoimaiseksi materiaaliksi jo lähes vuosikymmenen ajan.



Hammaskruunu
Hammaskruunu on oman hampaan varaan rakennettava keinohammas, joka paikoilleen kiinnitettynä toimii aivan kuin luonnonhammaskin. Hammaskruunu kiinnittyy siis pysyvästi omaan hampaaseen. Kruunujen avulla voidaan korjata yksittäisten hampaiden erilaisia vaurioita (esim. lohkeamat, kuluneisuudet), väri- tai asentovirheitä niin etu- kuin takahammasalueella. Hammaskruunuja voidaan valmistaa erilaisista materiaaleista: esim. keraaminen kruunu / metallokeraaminen kruunu. Verrattuna keraamiseen kruunuun suurimpana eroavuutena voidaan pitää valon kulkua kruunussa: valo ei läpäise metallokeraamista kruunua sen metallirungon vuoksi kun taas keraamisen kruunun ollessa kyseessä valo pääsee kulkemaan kruunun läpi aivan kuten se kulkee luonnonhampaissakin. Hammaskruunu voidaan valmistaa myös leukaluuhun kirurgisesti laitettavan keinojuuren varaan. Tällöin on kyseessä implanttikruunu. (Katso Keinojuuriprotetiikka, Hammasimplantit)

Keraaminen kruunu
Keraaminen kruunu on oman hampaan päälle valmistettu kruunu, jonka runko-osa on vahvaa keramiaa ja pintaosa posliinia. Tällaisia keramia / posliinikruunuja käytetään etenkin etualueella, missä materiaalilta vaaditaan hyvät väri- ja optiset ominaisuudet esteettisesti kauniin lopputuloksen aikaansaamiseksi. Keraaminen kruunu voi olla myös kauttaaltaan vahvaa keramiaa, litiumdisilikaattia tai yttriumzirkoniumdioksidia. Tällaisia kauttaaltaan keramiaa olevia kruunuja käytetään vastaavasti taka-alueen kruunuissa, missä purentavoimat ovat suurimmat.
Keraamisten kruunujen yhteydessä erityishuomio on kiinnitettävä oikeaan materiaalivalintaan eri tapauksesta riippuen. Koska kyseessä on kuultava materiaali kruunun alle jäävä oman hampaan väri aiheuttaa haasteen työn esteettiselle onnistumiselle. Kruunun valmistajan on osattava valita oikeanlainen runkomateriaali joko täysin peittävästä, puolipeittävästä, osittain tai täysin kuultavasta materiaalista. Vuosien kokemuksen johdosta CeraTech Oy:lla on vankka tietämys mistä materiaalista kruunu on milloinkin tehtävä, jotta saadaan esteettisesti hyvä lopputulos. Kiitos luottamuksesta myös yhteistyöhammaslääkäreillemme, jotka ovat antaneet meille ”vapaat kädet” materiaalivalinnan suhteen.







Metallokeraaminen kruunu
Metallokeraaminen kruunu on oman hampaan päälle valmistettu kruunu, jonka runko-osa on metallia (yleensä erilaisia kultaseoksia tai titaania) ja pintaosa posliinia. Metallokeraamisia kruunuja voidaan käyttää sekä etu- että taka-alueella.

Hammassilta
Hammassilta on omien hampaiden varaan rakennettava hampaisto, joka paikoilleen kiinnitettynä toimii aivan kuin omat luonnonhampaatkin. Hammassilta kiinnittyy siis pysyvästi omiin jäännöshampaisiin. Hammassillan pituus voi vaihdella muutamasta hampaasta aivan kokoleuan kattavaan hampaistoon. Hammasillan avulla voidaan korvata hampaiden puutostiloja sekä etu- että taka-alueella. Hammassillan avulla voidaan korjata mahdollisia purentaongelmia sekä kasvojen muotoa purentakorkeutta nostamalla. Sillä voi olla myös suuri vaikutus hymyyn, purentakykyyn jopa puheeseen. Hammassiltoja voidaan valmistaa erilaisista materiaaleista. Hammassilta voidaan valmistaa myös leukaluuhun kirurgisesti laitettavien keinojuurien varaan. Myös keinojuurien ollessa kyseessä hammassillan pituus voi vaihdella muutamasta hampaasta kokoleuan hampaistoon. (Katso Keinojuuriprotetiikka, Hammasimplantit).
CeraTech:ssa hammassillat valmistetaan aina CadCam teknikkaa hyväksi käyttäen. Asiakkaan hampaisto kuvannetaan tähän tarkoitukseen kehitetyllä hammasskannerilla. Asiakkaan hampaisto siirretään tietokoneelle, jossa olevan tietokoneohjelman avulla suunnitellaan yksilöllinen hammassilta. Tämän jälkeen suunniteltu hammasilta siirretään tarkkuusjyrsimen työstettäväksi. Huomioitavaa on kuitenkin, että näin CadCam tekniikan avulla valmistettu tarkasti suuhun sopiva hammassilta ei ole kuitenkaan vielä valmis vaan hammassillan lopullinen sävyttäminen oikeaan sävyyn tapahtuu aina hammaslaboratorion osaavien käsien avulla käsityönä. Hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi CeraTech sävyttää lopullisen hammasillan lähes poikkeuksetta asiakkaan jäännöshampaistosta etukäteen otetun valokuvan perusteella. Vain näin toimien on mahdollista saavuttaa luonnollisen näköinen, asiakkaan jäännöshampaistoon sopiva hammassilta.

Keraaminen hammassilta
Keraaminen silta on omien hampaiden päälle valmistettu silta, jonka runko-osa on vahvaa keramiaa ja pintaosa posliinia. Vaihtoehtoisesti keraaminen silta voi olla myös kauttaaltaan vahvaa keramiaa, litiumdisilikaattia tai yttriumzirkoniumdioksidia. Keraaminen silta on useissa tapauksissa esteettisempi vaihtoehto perinteiselle metallokeraamiselle sillalle.


Metallokeraaminen silta
Metallokeraaminen silta on omien hampaiden päälle valmistettu silta, jonka runko-osa on metallia ja pintaosa posliinia.
Keinojuuriprotetiikka (Hammasimplantti)
Keinojuuria käytetään korvaamaan yksittäinen hammas tai useampia hampaita hammaskaarella. Tällöin voidaan välttyä täysin omien hampaiden hiomistarpeelta (vrt. Metallokeraamiset / keraamiset sillat). Keinojuuriprotetiikassa hammaslääkäri istuttaa leukaluuhun keinojuuren (yleensä titaaninen) tai keinojuuria, joiden varaan keinojuurien luutumisen jälkeen voidaan valmistaa tarvittava implanttikruunu tai -silta, joko kiinteänä tai ruuvikiinnitteisenä (myöhemmin ruuvattavissa irti).
Keinojuuria asennettuna sekä ylä- että alaleukaan




Keraaminen implanttikruunu / Metallokeraaminen implanttikruunu
Keraaminen implanttikruunu on implantin (keinojuuren) päälle valmistettu kruunu, jonka runko-osa on vahvaa keramiaa ja pintaosa posliinia. Keraaminen implanttikruunu voi olla myös kauttaaltaan vahvaa keramiaa. Metallokeraaminen implanttikruunu on implantin (keinojuuren) päälle valmistettu kruunu, jonka runko-osa on metallia (kultaseos) ja pintaosa posliinia. Molempien implanttikruunujen avulla voidaan korvata yksittäisiä hampaiden puutostiloja niin etu- kuin takahammasalueella.







Keraaminen implanttisilta / Metallokeraaminen implanttisilta
Keraaminen implanttisilta on useamman implantin (keinojuuren) päälle valmistettu silta, jonka runko- osa on keramiaa (zirkonia) ja pintaosa posliinia. Keraaminen implanttisilta voi olla myös kauttaaltaan vahvaa keramiaa. Metallokeraaminen implanttisilta on useamman implantin (keinojuuren) päälle valmistettu silta, jonka runko- osa on metallia ja pintaosa posliinia. Molempien hammassiltojen avulla voidaan korvata useampien hampaiden, kuten myös koko hampaiston puutostiloja niin ylä- kuin alaleuassa.


Vaihtoehtoisesti implanttisilta voidaan myös valmistaa ns. sementoitavana ratkaisuna keinojuurien ja implanttijatkeiden päälle samalla tavoin kuin olisi kyseessä normaali hammassilta.




Usein kysyttyä
Kuka tekee hammaskruunun, hammaslääkäri vai hammaslaboratorio?
Useimmissa tapauksissa kruunun, sillan tai laminaatin valmistaa hammasteknikko hammaslaboratoriossa eli se miltä lopullinen kruunu, silta tai laminaatti useimmiten näyttää riippuu enemmän hammaslaboratorion valinnasta. Yksinkertaisimmissa tapauksissa hammaslääkäri voi myös tehdä kruunun tai laminaatin omalla vastaanotollaan.
Onko hammaslaboratorioissa eroja?
Kyllä hammaslaboratorioissa on eroja. Varsinkin kiinteän hammasprotetiikan (kruunut, sillat, laminaatit, implantit) ollessa kyseessä tekijältä vaaditaan erityisesti värisilmää ja muototajua, jotta tuotteesta tulee luonnollisen näköinen. Tekniikan kehityttyä tiettyjä laitteita voidaan hyödyntää kruunuja, siltoja tai laminaatteja tehtäessä, mutta lopulta kuitenkin työn näkyvä osa on käsityötä. Edelliseen viitaten kaikkien käsityöläisten niin hammasteknikoiden, rakennusmiesten kuin taiteilijoidenkin työn jälki eroaa verrattaessa toiseen vastaavaan alansa ammattilaiseen. Kaikki tekijät ovat yksilöitä ja jokaisella on omat vahvuusalueensa.
Olen muualta paikkakunnalta ja olen menossa hammaslääkärin vastaanotolle, jossa minulle valmistetaan hammassilta. Voinko pyytää heiltä, että hammassiltani valmistetaan teidän hammaslaboratoriossanne?
Toki näin voi tehdä. Jokaisella on oikeus vaatia, kuka tai ketkä hänen työnsä tekevät. Kuitenkin on hyvä myös muistaa, että hammaskruunujen, -siltojen, -laminaattien tai implanttitöiden valmistaminen on vaativaa ja hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi on eduksi, että hammaslääkäri ja hammasteknikko tuntevat toistensa ja ovat työskennelleet yhteistyössä. Paikkakuntakohtaisesti voimme myös informoida lähimmän mahdollisen yhteistyöhammaslääkärimme, mikäli siihen on tarvetta.
Onko vaalea kruunu tai laminaatti aina luonnottoman näköinen?
Ei tietenkään. Se millainen kruunusta tai laminaatista tulee riippuu valmistustekniikasta. Kruunuja ja laminaatteja voidaan valmistaa joko maalaamalla vivahteita hampaan pintaan tai käyttää erilaisia kerrostuskeramioita hampaan runko-osan päälle. Luonnollisen ja kauniin näköinen työ edellyttää aina kuitenkin useiden maalivärikompinaatioiden tai kerrostuskeramioiden käyttöä ja useita erilaisia aikaavieviä työvaiheita. Oikein valmistettuna vaaleakin kruunu tai laminaatti voi siis olla kauniiin ja luonnollisen näköinen.
Voiko tehty kruunu tai laminaatti olla luonnollisen hampaan näköinen?
Totta kai voi. Toki joskus se saattaa olla tosi vaikeaa saada juuri tarkalleen oman hampaan värinen kruunu- tai laminaatti varsinkin valmistettaessa yksittäistä etuhammasta. Hyvän lopputuloksen aikaansaaminen edellyttää aina erittäin tarkkaa värianalyysia omasta hampaasta: esim. millaisia värivivahteita milläkin kohtaa hammasta esiintyy, hampaan kärkialueen kuultavuudet jne. Onneksi nykyiset hammasmateriaalit ovat niin kehittyneitä, että oman hampaan tarkka jäljitteleminen on mahdollista.
Minulla on neljässä etuhampaissa runsaasti paikkoja ja ne ovat rumasti värjäytyneet. Paljonko tulisi maksamaan, jos noihin etuhampaisiin tehtäisiin hammaslaminaatit?
Hammastöiden (kruunut, sillat, laminaatit, implantit) hinta muodostuu hammaslääkärin ja hammasteknikon töiden yhteishinnasta. Hammaslaboratorion on mahdotonta antaa kokonaiskustannusarviota; ei voi tietää millainen on alkutilanne, millaisia hammaslääkärin toimenpiteitä tapaus vaatii ennen varsinaisten laminaattien valmistamisen aloittamista. Halutessanne voimme välittää kyselyn yhteistyöhammaslääkäreillemme, jotka ottavat teihin yhteyttä tarkemman hinta-arvion saamiseksi.
Kuinka pitkään kestää hammaskruunujen tekeminen?
Meidän hammaslaboratoriossamme kruunujen, siltojen tai laminaattien valmistamiseen varataan aikaa 2 viikkoa eli hammaslääkärin hionnan ja jäljennöksen oton jälkeen valmis työ on kiinnitettävissä kahden viikon kuluttua.
Minulle on epäselvää, mitä tekee hammaslääkäri, mitä hammaslaboratorio?
Hammaslääkäri tekee kaiken mitä tehdään potilaan suussa; tekee esihoidon kruunujen, siltojen tai laminaattien valmistamista varten, tarvittavat hammaspinnan hionnat, purennan määrittämisen, ottaa jäljennöksen tai asentaa mahdollisen implantin yms. Hammaslääkäri lähettää potilaalta otetun hammasjäljennöksen (digijäljennös tai normaalijäljennös) hammaslaboratorioon, joka valmistaa jäljennöksistä työmallit. Tämän jälkeen hammaslaboratorio valmistaa sen konkreettisesti näkyvän, uuden hammaskruunun, hammassillan tai hammaslaminaatin. Hammaslaboratoriossa valmistettu valmis työ toimitetaan hammaslääkärin vastaanotolle, jossa hammaslääkäri kiinnittää hammaslaboratoriosta tulleen hammaskruunu, -sillan tai -laminaatin kiinteästi potilaan hampaistoon. Proteettinen hammashoito on siis hammaslääkärin ja hammasteknikon yhteistyötä, jossa hammaslääkäri tekee kaiken potilaan suussa tapahtuvan työn ja hammaslaboratoriossa hammasteknikko tekee näkyvän kruunun, sillan, laminaatin tai implanttikruunun / -sillan.
Kuinka pitkään hammaskruunu kestää?
Yleensä hammaskruunut kestävät pitkänkin ajan, hyvinkin 10-20vuotta, jopa ylikin. Kestävyyteen vaikuttaa suuresti purentaolosuhteet. On kuitenkin muistettava, että tehtiinpä kruunuja, siltoja tai laminaatteja, suuhygienian täytyy olla kunnossa: hammaskruunuja, -siltoja tai -laminaatteja täytyy hoitaa kuin omia hampaita, mielellään paremminkin.